Jelen járványügyi helyzetben nehézségekbe ütközik a személyes munkamegbeszélések megszervezése. Ezért a Medtech4 Europe Interreg Europe projekt partnerei is arra kényszerültek, hogy online formában tartsák meg különböző programjaikat. Ennek köszönhetően a Vezető Partner 2020. május 26-án délután 14:00 órakor megszervezte első online személyzeti csereprogramját. Ebben a cikkben röviden összefoglaljuk, hogy miről esett szó ezen az eseményen.

A projekt vezető partnere, a Rhône-Alpok-Auvergne Régió Tanácsa több jó gyakorlatot javasolt annak érdekében, hogy a partnerek tanulás céljából felhasználják azokat. Ezek egyike a CETIM (https://www.cetim.fr/, Technical Centre for the Mechanical Industry), azaz a Gépipar Műszaki Központja, amit 1965-ben hozták létre Franciaországban annak érdekében, hogy javítsák a vállalatok versenyképességét a gépipar, az innovációk átadása és a fejlett gyártási megoldások által.

Az évek alatt a CETIM a világ vezető szereplőjévé vált, hiszen jelenleg 1.000 szakértővel és 8.000 ügyfelével több mint 30 országban van jelen, ahol független szakértői tanácsadást és támogatást nyújt vevőinek az alábbi területeken:

  • innovációs projektek (a kutatás-fejlesztéstől annak ipari megoldásáig),
  • termékek és folyamatok tervezése és újra tervezése,
  • tesztelés (szabványosított és testreszabott tesztek az anyagok és alkatrészek minősítésére és jellemzésére),
  • tanácsadás (tanácsadás, hibaelemzés),
  • képzés.

A Központ több szektort átfogó kompetenciáinak (fém- és kompozit anyagok, felületkezelések, gyártási folyamatok, összeszerelés stb.), illetve több mint 50 éves tapasztalatának köszönhetően nélkülözhetetlen szereplővé vált az ipar számára. Ez különösen igaz az orvostechnológiai ágazatra, de ezen kívül fontos szerepet tölte még be a repülőgépiparban, az autóiparban, az energiaiparban, olaj- és gáziparban és a feldolgozóiparban.

Amennyiben az orvosi technológiákra összpontosítunk, láthatjuk, hogy a vállalatok, különösen a kkv-k számára mindig nehéz egy új gyártástechnológiába befektetni, mivel sok kérdés merülhet fel. A felszerelés valóban megfelel-e az igényeknek? Hogyan kezelik a gépet? Mekkora lesz a beruházás megtérülése?

Erre kínál megoldást a gyártóberendezések esetlegesen más vállalatokkal való megosztása. Ezáltal lehetővé válik az egyes berendezések használatának tesztelése, használatuk megtanulása, prototípusok előállítása még a beruházás előtt – ezek révén csökken a pénzügyi és technológiai kockázat.

A CETIM megvásárolja azon berendezéseket, amelyeket több társaság is tud használni, akik ezért egyfajta „bérleti díjat” fizetnek. A Központ ezen kívül technikai támogatást és képzést is nyújt a gépek használatáról. A vállalatok szakértőktől kapnak támogatást, valamint megoszthatják egymással tapasztalataikat a gyorsabb tanulás érdekében.

Az programban közreműködő vállalkozások átlagosan két év (18 és 36 hónap közötti időtartam) után már teljesen önállóan használják a berendezéseket. Ismerik a technológia teljesítményét, illetve a korlátokat is. Végül azok a vállalatok, akik látnak potenciált a fejlesztésben, megvásárolhatják ezeket a berendezéseket a CETIM-től, vagy pedig közvetlenül beszállítótól.

A fenti CETIM projektek mindegyike 1-2 millió euróba kerül. A projektek finanszírozása (forrás oldalról) az alábbi struktúrában történik:

  • 1/3 rész a regionális tanács támogatása,
  • 1/3 rész a társaság saját költsége (azaz a berendezés használatáért fizetendő díj),
  • 1/3 rész pedig a CETIM saját forrása/befektetett tőkéje.

Ez a koncepció 2006-ban indult és azóta is töretlenül működik, jelenleg öt-tíz vállalat vesz részt minden CETIM projektben. Az alábbi dia illusztrálja a CETIM-ben alkalmazott különböző üzleti modelleket.

A CETIM munkatársainak prezentációja után a jelenlévő Medtech4 Europe projektpartnerek (Rhône-Alpok-Auvergne Régió Tanácsa, Dánia Főváros Régiója, Steinbeis Európa Centrum – Steinbeis Innovációs gGmbH, Felső Sziléziai Vállakozási és Fejlesztési Ügynökség Kft. (GAPR), Dél-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.) megvitatták azokat a kérdéseket és szempontokat, amelyek támogatást nyújthatnak a saját Akciótervük kidolgozásához, aminek határideje 2020. november hónap. A CETIM kollegáitól kapott válaszok és visszajelzések nagyon hasznosnak bizonyultak az egyes partner régiókban megcélzott szakpolitikai eszközök kedvező irányú befolyásolása tekintetében.

A Medtech4 Europe projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.