A Regions 4Food agrár-innovációs projekt célja, hogy szűkítse az innovációs szektor és a piac közötti rést, valamint elérje, hogy a fejlesztések értékesíthető termékek formájában jelenjenek meg a piacon. Az előző periódusok során megkezdett tapasztalatcsere az utolsó harmadába lép, folyamatban van az akcióterv kidolgozása, amelyről a projekt szakértői, hazai érdekelt felei és megvalósítói 2020. május 7-én, egy szakmai megbeszélés keretein belül egyeztettek. Az eseményen az Agrárgazdasági Kutatóintézet, a Pénzügyminisztérium, a Campden BRI Magyarország, valamint külső szakértőként az Open Inno Kft. képviselői vettek részt.

Az akcióterv egyeztetésen a szakpolitikai irány kijelölése kapott jelentős hangsúlyt, a Digitális Agrár Stratégia (DAS), az élelmiszer-feldolgozóipar modernizálásának stratégiája, illetve támogatáspolitika terén a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) volt fókuszban. Az akciók kidolgozásának egyik alappillére a megfelelő jó gyakorlat kiválasztása, majd annak átültetése a hazai struktúrába.

A résztvevők négy akciót vitattak meg:

  • 1-es akció: az agrár start-up vállalkozások kapacitásfejlesztése, melynek egyik jó gyakorlata az Andalucia Open Future and Minerva (ES)
  • 2-es akció: agrár-élelmiszeripari szereplők együttműködésének ösztönzése, itt több jó gyakorlat is bemutatásra került. Többek között a Frami Campus and Food Forum, az Agro Living Lab & eLiving Lab projects, illetve a ResQ Club. (FI)
  • 3-as akció: az agrár-élelmiszeripari szektor támogatása digitális technológiák ösztönzésével. Itt szintén három jó gyakorlat került látótérbe, a Data in Animal welfare (FI), a YOOKR Dashboard és a Treemania (NL).
  • 4-es akció: digitális bennszülöttek és a tradíciók találkozása a vidéki térségekben. Ebben az esetben az Agriculture Robot (mezőgazdasági robotok szinte emberi beavatkozás nélkül képesek a munkavégzésre, akár egy teljes napon át) és a The digital farm (FR) adta az inspirációt.

Szakértőink az egyeztetés alatt meghatározták azt a szakpolitikai irányvonalat, amely alapján tovább folytatódhat a munka a kitűzött célok megvalósítása érdekében.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.