A Dél-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség a Régiók 4Food Interreg Europe projekt Vezető Partnere, Andalúzia Kormánya Regionális Mezőgazdasági, Állattenyésztési, Halászati és Fenntartható Fejlődési Minisztériumának meghívására 2020. április 22-én délután részt vett azon a webináriumon, amelynek témája a COVID-19 válság által vezérelt innováció volt, amely a rendezvény címe szerint kiemeli a „kistermelőkben/kisgazdaságokban rejlő potenciált”.

A másfél órás időtartamú online előadások-szakmai vita alkalmával az Európai Bizottság előadója hangsúlyozta annak lehetőségét, hogy a digitális átalakulás, a start-up ökoszisztémák és a blockchain lehetőségei könnyebben elterjednek a kisebb gazdaságok irányában az informatikai megoldások és adatok szélesebb körű használata, mely utóbbiak mind a COVID-19 világjárvány legfontosabb „járulékos előnyei”.

Mivel az agrár-élelmiszeripari start-up-ok mindig is kockázatosak voltak, különös tekintettel gyors növekedési ütemükre és az azt kísérő magas kockázatra, a világjárvány idején ez a folyamat még inkább felgyorsul, ezáltal a start-upok természetes szelekciója is. A start-up ökoszisztémát különösen a koronavírus válság fenyegeti. A lelassulás és a hosszabb értékesítési ciklus kulcsfontosságú hatással bír ebben az ágazatban, így támogatást kell nyújtani a válságból való kilábaláshoz, valamint az innovatív megoldások alkalmazásához és új vállalkozások létrehozásához. Ebből a szempontból a spanyol, a mexikói, az izraeli és az egyesült államokbeli előadók megosztották véleményüket és egyetértettek abban, hogy a mezőgazdasági termelőknek (mint szinte az egész gazdaságnak) új, konzervatívabb pénzügyi tervekre van szükségük, amit ki kell egészítsen a pénzeszközök felhalmozása is, különös tekintettel a crowd-funding valószínű visszaszorulására is. Ugyanakkor a centralizált szolgáltatásokat és ellátásokat közelebb kell vinni a vásárlókhoz, és mindezek új kihívásokat jelentenek a jelenleginél sokkal rövidebb és helyi igényeken alapuló élelmiszer-ellátási láncok számára is. Ugyanígy az élelmiszerbiztonság, a nyomonkövethetőség a korábbiakhoz képest még nagyobb szerepet fog játszani.

Végül, de nem utolsósorban a végleges következtetéseket az előadók sem tudták megfogalmazni, ám abban egységesen egyetértettek, hogy a COVID-19, amellett, hogy soha nem látott fenyegetést jelent, új lehetőségeket kínál a helyi igényekre alapozó, rendkívül innovatív termék- és szolgáltatásfejlesztésre az agráriumban és az  élelmiszeriparban is.