A M²OLIE Kutatólabor az oligometasztatikus daganatos betegek kezelési lehetőségeinek fejlesztését kutatja. A M²OLIE, egy zárt, digitalizált és automatizálható orvosi kezelési eljárás. A rendszer nagyobb pontossággal, hatékonyabban, mérsékelt költségekkel és betegközpontúan biztosít lehetőséget a páciensek hatékony kezelésére.
A köz- és magánszféra partnersége egy minimálisan invazív rákkezelés beavatkozási környezet létrehozására összpontosít, ’Egyablakos’ ügyintézési rendszer keretében. Olyan személyre szabott terápiákat alkalmaznak, mint az alkalmazott radiológia, nukleáris medicína, sugárterápia, emellett speciális képalkotó módszerek, betegre szabott sugárgyógyszerek, valamint robot vezérelt intervenciós asszisztencia.  Mindezt egy multidiszciplinás környezet segíti a Mannheimi Orvosi Egyetem központjában, több, mint 25 partnerrel a ipar, a kutatás és a közélet világából.
Az eljárásokat 3, egymással összekapcsolódó projekt keretében dolgozták ki, több mint 110 elkötelezett szakértő részvételével. Ez a ’Zárt Folyamatmodell’ támogatja a klinikai vizsgálatok és kezelési módszerek nyomonkövethetőségét és fejleszthetőségét.
A projekt keretében az ipari partnerek profitálnak a szakemberek visszajelzéseiből, míg a szakemberek és a kutatók holisztikusan tudnak kezelni egy adott gyógymódot (beteg érzelmi, értelmi, fizikai állapotát is figyelembe véve). A projekt az eddig működő terápiás eljárásokhoz képest ígéretes alternatívát kínál a kezelt betegek és az egészségügy számára.

A szükséges erőforrások

A M²OLIE Kutatólabor létrehozását a Német Központi Oktatási és Kutatási Minisztérium finanszírozza, évente 2 millió euró összegig. A projekt 2019 júniusában lépett a második ötéves fázisába, amelyet várhatóan egy harmadik, hasonló időtartamú szakasz követ majd.

A siker bizonyítéka

A már elért mérföldköveket (egy speciális intervenciós helyiség létrehozása egy robotrendszerrel biopsziák elvégzéséhez, egy GMP-kompatibilis laboratórium innovatív radiofarmakonok előállításához, zárt folyamatlánc több, meglévő lépése) össze kell kapcsolni egy folyamattá annak érdekében, hogy megkezdődhessen az első beteg kezelése a jelenlegi finanszírozási időszak végéig.  A ’Zárt körű folyamatmodell’-t az elkövetkező 10 évben kívánják kiterjeszteni, fenntartva a Kutató Egyetem folyamatosságát. Mivel az oligometasztatikus rákban szenvedő betegek terápiás kezelésének modernizálása sürgető az összes Európai régióban, ezért jelentős esély van arra, hogy a M²OLIE -ben kifejlesztett, egyedi orvostechnikai megoldások átadásra kerüljenek más egyetemek számára is.