Hírek

Az Interreg program résztvevői a MedTech4 Europe projekt keretében a magyarországi Dél-Dunántúli régióba utaztak, hogy megismerjék a helyi bevált jó gyakorlatokat és megosszák egymással tapasztalataikat. A tanulmányút helyszíne Pécs volt, ahol a 25 000 hallgatói létszámú Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatói és innovációs központjain volt a hangsúly.

Október 15-én, kedd reggel a résztvevők első útja a PTE 3D Központba vezetett, ahol Dr. Maróti Péter K+F+I szakmai koordinátor ismertette a 3D technológiával nyomtatott orvosi segédeszközök gyártását, fejlesztését. A PTE 3D központ műszaki, egészségügyi és művészeti területeken tevékenykedő szervezetekkel működik együtt. Legfontosabb partnere a Corvus Med Kft., amellyel közösen mozgásszervi rehabilitációs eszközöket gyártanak.

A tanulmányút második állomása a Szentágothai Kutatóközpont volt, amely nem csak kutatómunkájáról híres, hanem arról is, hogy létrehozásakor a legmodernebb építészeti megoldásokat alkalmazták, az épület megújuló energiával üzemel. A kutatóközpont előadótermeknek és gyakorló laboroknak ad otthont, amelyeket legtöbbször az egyetem orvostudományi, gyógyszerésztudományi és természettudományi karán hallgatók használnak. Ezeken kívül a világszínvonalú kutatómunka körülményei is biztosítottak. Prof. Dr. Jakab Ferenc virológiai kutatócsoport-vezető fogadta a vendégeket és betekintést nyújtott a kutatócsoportok mindennapjaiba.

A Kutatóközpontból mindenki elsétált az Országos Vérellátó Szolgálat Pécsi Regionális Vérellátó Központjába, ahol Kreka László, műszer- és műszaki koordinátor tartott beszámolót az épület felszereltségéről, a központ működéséről és a transzfúziós folyamat állomásairól.

Délben a 104 éves szecessziós Palatinus Hotel éttermében ebédelhettek a vendégek, majd ezt követte egy workshop a szálloda Nádor termében, melynek során a jó gyakorlatokat, tanulságokat, tapasztalatokat oszthatták meg egymással.

Másnap délelőtt a projekt irányító bizottsága tartotta meg soron következő ülését, majd pedig elérkezett a búcsú ideje.

A szervezők, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársaik köszönetüket fejezik ki a látogatóknak.