Hírek

A REGIONS 4FOOD Interreg Europe projekt keretében a külföldi partnerek munkatársai és érdekelt felei (stakeholderei) jó gyakorlatokat ismerhettek meg az agrár-élelmiszeripar digitalizálásának témájában a limburgi régióban, Hollandiában. A meglátogatott vállalatok és vállalkozások fejlett adatkezelési technikákat alkalmaznak, tevékenységük megfelelő irányításának fenntartása érdekében, ideértve a termelési ciklust, a környezet védelmét és a vállalkozásuk gazdaságosságát.

A tanulmányút első állomása Limburg Tartomány Háza volt Maastrichtban, ahol a résztvevők a meglátogatták az épület Márvány szárnyát, ahol előadást hallhattak Dr. Eric Lemmens-től az EU Maastrichti Szerződésének aláírási ünnepségéről, amely egyúttal az Európai Unió közös valutájának létrehozásához is vezetett.

Treemania

Limburg Tartomány Házában tett látogatást követően Gino Smeulders, a Treemania startup képviselője ismertette a digitalizáláson alapuló fakezelés technológiáját. A résztvevők felkerestek egy telepített érzékelőkkel rendelkező helyszínt is.

A következő cégbemutatóra az út a gyönyörű Baarlo városán át vezetett.

Wolky Tolky

A Wolky Tolky olyan mérőberendezés, amely érzékelőket tartalmaz a mikroklíma és a növények egészségének különböző paramétereire, valamint a földrajzi helyzetre vonatkozóan. A Wolky Tolky Meteorológiai Állomást bemutatóját az ott dolgozó munkatársak képviseletében Luc Verkoelen vezette.

Yoork

Késő délután a következő látogatás központjában a Yookr, Internet-Of-Thing eszköz platformja állt. A társaság tevékenységét és referenciáit John van Helden (Yookr) és Jan Jacobs (Fontys Hogeschool) ismertették.

A nap Roermond belvárosában fejeződött be.

A tanulmányút második napját olyan induló vállalkozások bemutatkozásának szentelték, amelyek digitális üzleti megoldást kínálnak számos mezőgazdasági tevékenységre. Az előadásokra a Greenport Venlo Brightlands Campusában került sor, ahol ezzel egyidőben a Holland Élelmiszeripari Hetet tartották.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar összekapcsolása

A mezőgazdaság és élelmiszeripar összekapcsolása hidakat épít az ellátási lánc szegmensei között a két szektorban. Angela van der Sanden elmondta, hogy ez mindenki számára hasznos helyzetet hoz létre, legyen szó mezőgazdasági beszállítókról, termelőkről, feldolgozókról vagy kiskereskedőkről. Az intelligens gazdálkodás iránti igények képezik a különféle projektek alapját ezen a területen.

(https://www.connectingagriandfood.nl/en/spearheads/smart-farming/)

Brite Solar Technologies

A startup céget Sypros Bousios menedzser mutatta be. A társaság rendkívül átlátszó napelemeket fejleszt és forgalmaz üvegházakban és egyéb terepi alkalmazásokban.

(https://www.britesolar.com/)

Eagle drone

Az induló vállalkozást Jan Theeven menedzser és geoinformatikai szakértő mutatta be. A jó gyakorlatok részeként bevezették a növénytermesztésben fellépő károsodás vizualizációját drónmegoldások segítségével, valamint a talajminőség feltérképezését multispektrális elemzés alapján.

(http://www.eagledrone.nl/)

GreenTechLab

Marcel Roossen, a Fontys Alkalmazott Tudományok Egyetem Venlo Campus kutatási és innovációs szakértője bemutatta az innováció egy típusát, a kutatáson alapuló kisléptékű fejlesztést. Ennek jellemzője, hogy hallgatók is részt vesznek a fejlesztési projektekben a célból, hogy kereskdelemileg is forgalmazható alkalmazások és megoldások prototípusát dolgozzák ki. (https://fontys.nl/greentechlab/)

AgriSyst

Az AgriSyst adatrendszerezési szolgáltatásokat és szoftvereket nyújt a sertéstenyésztéssel foglalkozó vállalkozóknak. A jó gyakorlat a fogyasztókra és az innovációkra fókuszál. ( https://agrisyst.com/en/ )

Join-Data

A Join-Data a mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozók non-profit szövetkezete. Sajátossága a vállalatok, tudásintézetek és mezőgazdasági vállalkozók együttműködése a fenntartható vállalkozói szellem és az innováció ösztönzése érdekében. (https://www.join-data.nl/?lang=en)

A tanulmányút a Holland Élelmiszeripari Hét látogatásával zárult.

A Regions 4Food projekt az Európai Unió Interreg Europe Programján belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormány társfinanszírozásával valósul meg.
További információ: https://www.interregeurope.eu/regions4food/.