Hírek

A REGIONS 4FOOD Interreg Europe projekt keretében szervezett andalúziai tanulmányút során az agrár-élelmiszeripari szektor digitalizációjának számos jó gyakorlatába nyerhettek betekintést a résztvevők. Több kiválasztott eset részletesen is bemutatására került: az első napon a szervezeti, a jogi és az oktatási, míg a másodikon a gazdasági-pénzügyi és a műszaki dimenzió mentén ismerkedhetett meg a közönség jól működő példákkal.

A program az éppen zajló „International Fine Food Exhibition”-nak otthont adó sevillai Fibes Palotában indult, ahol a korábban érkezők számára a gasztronómiai kiállítás megtekintését is lehetővé tették a szervezők.

Az út során a projekt vezető partnere bemutatta az andalúziai agrár-élelmiszeripari szektor helyzetét, felhívva a figyelmet a további növekedéshez elengedhetetlen digitális átalakulás fontosságára. Az Andalúziai Agrotech DIH (digitális innovációs hub) példáján keresztül egy szervezeti szempontból sikeres gyakorlatot ismerhettek meg a jelenlevők. Daniel Villalba, a sevillai Fiware Zone Központ koordinátora a Fiware Zone iHub-ot mutatta be. A Fiware Zone a rendszerek rendszerének létrehozására törekszik, projektjei közt pedig egyaránt megtalálható a korai erdőtűz jelzőrendszer létrehozása, a gyümölcsültetvények talajállapotának folyamatos monitorozása, paprika és paradicsom üvegházak hőmérsékletének, a talaj nedvességtartalmának, a rovarok napi számának nyomon követése, mindezt a hatékony öntözés és betegségmegelőzés érdekében.

Bemutatásra került két jogi szempontú jó gyakorlat is, a Geoportál és az Andalúziai Növényegészségügyi Riasztó és Információs Hálózat (RAIF), melyek alkalmasak a növénybetegségek kockázatai, terjedésének térképes megjelenítése.

A nap a Cordobai Egyetem „Digital Agri” (digitális átalakulás az agrár-élelmiszeripari szektorban) nevű új mesterképzésről szóló tájékoztatással zárult.

A második nap szakmai programja Carmona településen vette kezdetét, ahol az EIP-AGRI innovációs operatív csoport mutatkozott be. A Sevillai és a Cordobai Egyetem előadói az alkalmazott innovatív műszaki eszközök és gépek bevezetésével, működésével kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal (pl. hozambecslés gépi tanulással, haszonnövények vezeték nélküli nyomon követése, vezeték nélküli csomópont, szenzorok, térkép- és szenzor-alapú gépek). A középpontban a gazdasági-pénzügyi dimenzió állt.

A program egy közeli narancsültetvényen folytatódott, ahol az öntözés hatékonyságát segítő innovatív eszközök alkalmazásával számottevő megtakarításra tesznek szert a gazdák. A gazdaság mintagazdaságként működik. A közelben gyapottermesztéssel is foglalkoznak a termelők.

Ezt követően a San Sebastian Szövetkezet telephelyén tartott beszámolót a szövetkezet és a Fiatal Gazdák Agrifood Egyesületének képviselője.

Visszatérve Sevillába, Manuel Pérez-Ruiz, a Sevillai Egyetem Agrármérnöki Karának (ETSIA) tanára, a Digitális Mezőgazdaság és Élelmiszeripari Innovációk nevű mesterképzés vezetője, rövid áttekintést adott az általuk indított képzésről, majd elkalauzolta a csoportot a Kar közeli bemutató farmjára, ahol a saját fejlesztésű innovatív eszközök tekinthetők meg.

A program utolsó hivatalos helyszíne a Tudományos és Technológiai Park (Cartuja) volt. A látogatás témája a digitalizáció műszaki dimenziója volt. Juan J. Velasco Rivera az Andalucía Open Future (AOF) és a Minerva akcelerációs programon keresztül ismertette a technológiai alapú vállalkozásösztönzés tapasztalatait. Mindkét program jellemzője, hogy a köz és a magánszféra együttműködésén alapul. Ezt követően több startup is bemutatkozott, a résztvevők egy kis ízelítőt kaphattak a helyi startup kultúrából.