Hírek

A Somogy Társadalmi Felemelkedéséért Fejlesztési Kommunikációs Oktatási Nonprofit Kft. partnerként működik közre a PERFECT Interreg Europe projektben, amely a környezetvédelem és hatékony erőforrás felhasználás tervezését szolgálja az európai városok zöld infrastruktúrájában. A zöld infrastruktúra fejlesztése az adott település éghajlati, vízrajzi, domborzati adottságaival, illetve növényvilágával való felelős gazdálkodásra épül, és számos előnnyel jár. Kedvezően befolyásolja a helyben lakók mentális és fizikai egészségét, csökkenti a légszennyezést, javítja a vízminőséget, munkahelyeket teremt, turistákat vonz, helyi élelmiszertermelési lehetőséget biztosít.

A nemzetközi együttműködésben, 2017-2021 között megvalósuló projekt angol, holland, magyar, olasz, osztrák, szlovén és szlovák partnerek együttműködésével szakértői tanulmányokat dolgoz ki. Ezek a dokumentumok a települési döntéshozókat, várostervezőket, településfejlesztési szakembereket célozzák meg. A 2018 decemberben közzétett, a zöld infrastruktúra tervezéséről szóló szakértői tanulmány részleteiben foglalkozik a zöld infrastruktúra fogalmával,  bemutatja tervezésének különféle szempontjait, illusztrálja a fogalom eltérő európai értelmezéseit, valamint Jó Gyakorlatait. Külön erőssége az anyagnak, hogy Nagy London példáján keresztül bemutatja Városi Zöldfelületi Tényező (Urban Greening Factor) gyakorlati használatát, Malmö-ből pedig lakóterületi zöldfelületi mintaprojektekkel ismerteti meg az olvasót.

A tanulmány – amely egyelőre angol nyelven érhető el – jól szolgálja a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program zöld város pályázati kiírásainak és projektjeinek nemzetközi tapasztalatokkal történő kiegészítését is. A dokumentumot a PERFECT projekt honlapjáról tölthető le, a következő linkről: https://www.interregeurope.eu/perfect/library/ (ott pedig az expert paper tartalmon belül).

A PERFECT projekt az Európai Unió Interreg Europe Programján belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.