Hírek

 

                                                                                   

A DDRIÜ NKft. a FIRECE című, energiahatékonysággal foglalkozó Interreg Central Europe projekt magyarországi partnereként lehetőséget kapott arra, hogy megszervezzen egy másfél napos partnertalálkozót és tanulmányutat Budapesten, 2018.09.26-27-e között.

A partnertalálkozónak a Danubius Hotel Gellért adott helyet. A résztvevők egyeztettek a lezárt illetve a még előttük álló feladatokról, kitűzték a következő hónapokra esedékes határidőket. A több, mint négy órás megbeszélést követően kezdetét vette a tanulmányút programjának első eleme. A partnerek ellátogattak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre-re, ahol Dr. Csoknyai Tamás vezetésével betekintést nyerhettek az energetikai témájú kutatás-fejlesztési projektekbe, a kutatólaborokban folyó munkába, valamint megismerhették az egyetem által elnyert KEOP pályázatok keretében megvalósult korszerűsítési beruházásokat is (R és J épületek).

Szeptember 27-én délelőtt a Pénzügyminisztérium József nádor téri épületében Apagyi Adél, a PM munkatársa előadást tartott a kis-és középvállalkozásokat célzó hazai energetikai fejlesztési pályázatokról (GINOP konstrukciók) különös tekintettel azok tervezési valamint döntéshozatali folyamataira és a megfelelőségi kritériumok ismertetésére.

Szervezőként a DDRIÜ NKft. fontosnak tartotta, hogy a résztvevő projektpartnerek ne csak a döntéshozók, hanem a résztvevők szemszögéből is megismerhessék a pályázatokat. Apagyi Adél előadását két jó gyakorlat követte, a Timpa Bt. és az EU-FERR Kft. képviselői ismertették a nyertes GINOP projektjeikben tervezett beruházásokat.

A délutáni program Szentendrén folytatódott az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-nél. Dr. Matolcsy Károly, az ÉMI fejlesztési igazgató helyettese és nemzetközi K+F-ért felelős fejlesztési vezetője összefoglalta a szervezet sokrétű tevékenységet a résztvevőknek. Emellett bemutatta a Concerto PIME’S projektet, melynek célja az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások integrált alkalmazásának közösségi léptékű demonstrációja. Ezt követően az ÉMI nemzetközi fejlesztési vezetője és kutatási munkatársa, Nagy István ismertette a jövő évben Szentendrén megrendezésre kerülő Solar Dechatlon Europe 2019 nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny részleteit. Vass Lajos, a Társaság Energiahatékonysági és Intelligens Technológiák Iroda vezetője az ÉMI önkormányzati együttműködéseiről és a Fenntartható Energia- és Klímaakciótervekről, vagyis az ún. SECAP dokumentumokról és jelentőségükről beszélt. Az előadásokat követően az ÉMI szentendrei vizsgáló laboratóriumait tekinthették a meg a résztvevők, bepillantást nyerve az ott zajló, vizsgálati folyamatokba (például nyílászárók, szigetelések paramétereinek vizsgálata).

A másfél napos rendezvényt a résztvevő projektpartnerek nagyon informatívnak találták, több elhangzott elem beépítésre kerül a projekt keretében létrejövő tananyagba.