Hírek

2018 április és szeptember között a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (DDRIÜ) egy három workshopból álló eseménysorozatot szervezett az I-CON Közép-Európa projekt keretein belül. A rendezvények mindegyike 30 fő részvételével zajlott le, célcsoportjai a Dél-Dunántúli régió élelmiszeripari kis-és középvállalkozásai voltak.

A régió megyeszékhelyein (Szekszárd, Pécs és Kaposvár) megszervezett workshopokon az élelmiszeripari ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások kompetenciáinak és készségeinek fejlesztése került fókuszba, tájékozódhattak az I-CON projekt adta lehetőségekről, amelynek célja a versenyelőny elősegítése érdekében proaktív tanácsadás a közvetítők és az intézményi képviselők számára.

Az eseményeket mindhárom esetben a DDRIÜ igazgatóhelyettese nyitotta meg. A résztvevők köszöntése után ismertette az I-CON projektet, majd a projekt másik magyar partnere, a Campden BRI Magyarország NKft. munkatársai megtartották előadásaikat Minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági megoldások, valamint Fejlett informatikai és gyártási megoldások témakörökben. Ezt követően az adott megyére vonatkozóan további előadásokat hallgathattak meg a résztvevők. Elsőként a Szekszárdon 2018 április 19-én megrendezett workshopon az élelmiszer dizájn szerepét mutatta be a Helyben a Hely(i)ért Vidékfejlesztési Egyesület elnöke, majd A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatója számolt be az élelmiszeripari igazgatóságának szerepéről a vidéki élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésében.

A második workshopra 2018 május 29-én került sor Pécsen. Itt az élelmiszer design szerepe a fogyasztói döntéshozatalban címmel tartott előadást az Investment Team Kft. ügyvezetője, ezt követően pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Igazgatóságának szerepéről hallgattak meg előadást az érdeklődők a vidéki élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésében.

A 2018 szeptember 25-én Kaposvárom szervezett harmadik rendezvény során a Kaposvári Egyetem egyetemi adjunktusa az Élelmiszer csomagolás és dizájn – funkció és vizualitás címmel tartott előadást. Az élelmiszeripari vállalkozásokat érintő aktuális Széchenyi 2020 pályázati lehetőségeket szintén ismertették a Széchenyi Programiroda munkatársai az első két helyszínen. A résztvevőknek minden esetben lehetőségük volt az adott témakörökben a számukra aktuális problémákra rávilágítani és ezekben segítséget kérni az előadóktól.

Az I-CON Közép-Európa projekt keretein belül tíz cég számára lehetőség adódik ingyenes cégauditra három témakörben (Élelmiszerbiztonság, minőség és címkézés; Mechatronika, valamint Élelmiszer-csomagolás tervezés), majd a közülük kiválasztott három cég számára a tervezett projektjük előkészítése valósul meg. A projekt a tanácsolt beruházásokra nem biztosít támogatást, de a szakemberek felhívhatják a figyelmet olyan hiányosságokra, amelyek orvoslása a további működéshez szükséges lehet. A szakmai véleményezést a projekt magyar tudáspartnere, a Campden BRI Magyarország NKft. munkatársai végzik, akik évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a témákban.

Az I-CON projektről, annak hivatalos honlapján találnak bővebb információkat.