Hírek

                     

A Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség által gondozott SET-UP INTERREG EUROPE nemzetközi együttműködési projekt keretében 2017. július 4-5-én Paks adott otthon a projekt negyedik nemzetközi megbeszélésének és tanulmányútjának. A városba érkező francia, brit, portugál, spanyol, litván szakemberek, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium projektben közreműködő munkatársa elsősorban az elektromos okos mérés üzleti modelljével foglakozott, valamint az okos hálózat Pakson már kiépített elemeivel ismerkedett meg a tapasztalatcserét záró tanulmányút során.

A SET-UP szakmai munka eddigi eredményei az okos hálózatok, okos mérés vonatkozásában – események 2017. július 4-én

A paksi találkozó időpontjáig a projektből mintegy szűk másfél év telt el. Ez idő alatt a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. a projekt menedzsment feladatok tekintetében két projektjelentést sikeresen benyújtott, valamint kommunikációs feladatainak is eleget tett (magyar nyelvű kiadvány előkészítése, sajtómegjelenések, projekt poszter készítése). Az un. interregionális (vagyis projektpartnerek közötti) tapasztalatcsere tekintetében kidolgozta a hazai okos hálózat, villamos-energetikai okos mérés kapcsán a fogyasztók bevonására, a finanszírozási forrásokra, valamint üzleti modellekre vonatkozó elemzést. A fogyasztók bevonása témakörben koordinálta a nemzetközi partnerség munkáját is, valamint a DÉMÁSZ hálózat innovatív okos mérés kísérleti projektjét javasolta magyarországi jó gyakorlatként.

A résztvevőket a házigazda nevében Szabó Péter, Paks alpolgármestere köszöntötte. A délután folyamán a nemzetközi partnerség francia szakértők koordinációja mellett egy, a SET-UP régiók mindegyikében alkalmazható okos hálózati üzleti modellt dolgozott ki esettanulmány-szerű formában.

Az első nap programja a paksi Fabro Pincében zárult, ahol Bán Róbert, a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője röviden bemutatta a hazai nukleáris energia kapacitásokat, azok területi elhelyezkedését és nukleáris hulladék tárolásának hazai megoldásait. Az eseményen részt vett Süli János is, a város legutóbbi polgármestere, aki jelenleg a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Interregionális szakmai workshop és tanulmányút – 2017. július 5.

A projekttalálkozó második napján a projekt partnerein kívüli szervezetek mutatták be okos hálózatokkal, okos méréssel kapcsolatos tevékenységük. Az előadások során a Tark O’Watts francia okos mérés mintaprojekt ismertetésére, a Központi Okos Mérés Zrt. és a paksi Energetikai Szakközépsikola és Kollgéium (ESZI) bemutatkozására, továbbá a TOGETHER Central Europe projekt (okos mérés középületekben) bemutatására került sor. A délelőtti programban helyett kapott a Környezet és Energiahatékonyság Operatív Program okos méréssel, hálózatokkal, szemléletformálással kapcsolatos pályázati felhívásainak ismertetése is.

A délután folyamán a nemzetközi partnerség több paksi középületben (ESZI, Csengey Dénes Kulturális Központ) is megtekintette az ott működő okos mérés megoldásokat, amelyek jellemzően nemcsak a villamos energiára, hanem más közművekre (víz, gáz) is kiterjedtek. A délutáni program a Paksi Atomerőmű Atomenergetikai Múzeumának megtekintésével zárult.

A közeljövő projekteseményei

A SET-UP projekt soron következő nemzetközi találkozójának 2017. október második felében Portugália (Algarve) ad otthon. E mellett 2017 ősz folyamán a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség megszervezi az okos méréssel, hálózatokkal összefüggő második hazai, úgynevezett LETS skatekholder találkozót is.

További információk a SET-UP projektről

A projekt eredményeiről folyamatos tájékoztatás olvasható a http://www.interregeurope.eu/set-up/, angol nyelvű honlapon.

A SET-UP projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg az INTERREG EUROPE Programon belül.